2022-2023: Den økonomiske situation lige nu

Vi kunne akkurat lige spotte enden på den omfattende corona-pandemi, inden en ny krise meldte sin ankomst i 2022. 

Med Ruslands invasion af Ukraine blev vores hverdag igen ramt af mørke, og krigens usikkerhed kom pludseligt meget tæt på; Og det er derfor er tid til at stille skarpt på den økonomiske situation lige nu. 

Krigen i Ukraine medførte nemlig blandt andet en usikker økonomi, stigende inflation og en energikrise, som vi også mærker konsekvenserne af i 2023 – dette både privat og i foreningsregi. 

Den økonomiske situation: 2022’s påvirkning af økonomien i 2023

I 2022 satte vi nogle kedelige rekorder i Danmark; Inflationen nåede nemlig sit højeste siden 1980’erne, og en omfattende energikrise pressede både energipriserne og -forsyningerne.

Selvom økonomer spår et fald i inflationen i 2023, forudser de en lang og sej kamp mod den. Derfor vil vi helt sikkert kunne mærke 2022 langt ind i 2023 (og formentlig endnu længere tid frem).

De nyeste tal viser positive økonomiske nøgletal, der placerer Danmark i toppen af Europa – særligt på grund af vores eksport. Men det kniber stadig med vores privatøkonomi, grundet meget store drifts- og forbrugsudgifter.  

Netop derfor forventer vi, at vi i de kommende årsregnskaber vil se en betydelig stigning i ejendommens driftsudgifter kontra tidligere år. For virkeligheden er desværre, at 2022 kostede os dyrt, og det vil 2023 formentlig også gøre. 

 

 

Økonomisk, bæredygtig drift i 2023

Som frivilligt bestyrelsesmedlem er du ansat af foreningens øvrige medlemmer til at stå i spidsen for foreningsfællesskabet mellem generalforsamlingerne. Det er derfor enormt vigtigt, og én af dine kerneopgaver, at du, sammen med resten af bestyrelsen, mødes om og planlægger tiltag, der kan sikre en bæredygtig, økonomisk drift af foreningen det kommende år.

Denne øvelse sker typisk sammen med ejendommens kundechef på et regnskabs- og budgetmøde forud for den ordinære generalforsamling. Vi anbefaler, at du i forbindelse hermed kigger på to væsentlige ting:

1: Kig ejendommens udgifter efter i sømmene:
Økonomisk usikkerhed er en rigtig god anledning til at kigge ejendommens udgifter efter i sømmene.

Det kan du gøre ved at brug af tjeklisten ”Tjekliste til gennemgang af foreningens økonomi”, som du finder i vores seneste nyhedsbrev. Er du ikke tilmeldt vores nyhedsbrev, kan du gøre det nedenfor. 

2: Overvej at hæve ejendommens indtægter
Ejendommens samlede udgifter skal helst modsvares af jeres indtægter, så I ikke genererer et negativt årsresultat. Hver gang foreningen genererer et negativt årsresultat, tages underskuddet nemlig fra jeres likvide beholdning. 

Det er som udgangspunkt alene foreningens medlemmer, der bidrager til jeres indtægter – eller jeres eventuelle lejere, der gennem deres husleje bidrager til foreningens indtægtsgrundlag.

Skal vi gennemgå jeres lejekontrakter?

Vi kan nemt hjælpe bestyrtelsen med en gennemgang af foreningens lejekontrakter, og til opgaven har vi ansat nogle af branchens allerskarpeste profiler indenfor det lejeretlige område:

Vores CEO, Jens Anker Hansen, er uddannet advokat med møderet for Højesteret, ligesom han er udlejerrepræsentant i Ankenævnet og lægdommer ved Boligretten på Frederiksberg og i Lyngby.

Ønsker I gennemgang af foreningens lejekontrakter, kan I kontakte os nedenfor, så vi kan medtage posten i det kommende årsbudget!

Få planlagt et regnskabs- og budgetmøde

Hvis der ikke allerede er lagt en dato for regnskabs- og budgetmøde med ejendommens kundechef, anbefaler vi, at det sker snarest.

Regnskabs- og budgetmødet er et utrolig vigtigt møde, da I på dette gennemgår sidste års regnskab og sammen planlægger det kommende års drift af ejendommen.

Vi ved, at du som frivilligt bestyrelsesmedlem har en travl hverdag, hvor du jonglerer med både privatliv, arbejdsliv og foreningsliv. Vores kundechefer befinder sig også i deres travleste periode, og derfor kan I med fordel afvikle regnskabs- og budgetmødet digitalt. Vi mener nemlig, at det digitale mødeformat skaber større fleksibilitet for både bestyrelsen og kundechefen. 

Seneste nyheder

Den økonomiske situation

Del: