Opbevaring af genstande i opgange

Du kender det; Pladsen i din lejlighed er træng, og det virker som en god idé at stille et par sko og hænge lidt overtøj op langs væggen i opgangen, så der kommer opbevaring af genstande i opgange i stedet. 

 

Og du kender det helt sikkert; Der er langt ned til skraldespanden, og det virker som en god idé at stille skraldeposen på bagtrappen, så du let og hurtigt, kan tage den med, næste gang du skal ned i gården. 

 

Og du kender det måske; Barnevognen er svær at manøvre hen til cykelparkeringen, og det virker som en god idé at parkere den lige inden for hoveddøren, så du nemt kan tage den med, når du næste gang skal på tur.

 

Og selvom det virker som både gode og uskyldige idéer, er det hverken en holdbar eller lovlig løsning at have opbevaring i opgangene – uanset om det er permanente eller midlertidige løsninger. 

Har du set vores informative fler om brandsikkerhed?

Den indeholder vigtige oplysninger, der kan gøre ejendommen mere sikker. Du kan downloade den lige her og hænge den op i opgangen, dele den i postkasserne eller tage den med til næste generalforsamling. Lad os sammen arbejde for at skabe et tryggere miljø i ejendommen. 

Brandkrav trappeopgang

Der findes brandkrav til trappeopgang og regler for, hvad du må og ikke må på de fælles flugtveje. 

Københavns beredskab mener, at cirka hver tredje brand i tæt bebyggede områder er påsat. Det kan du som beboer i et etagebyggeri være med til at hindre.

Den simple løsning: Fjern dine ting fra jeres trapper og opgange.

§ 9 i Bekendtgørelse om brandsikring af beboelsesbygninger opført år 1900 og senere hjemler faktisk, at adgangsarealer, brandveje, trapper mv., ikke må benyttes til andre formål end adgang, og at disse derfor skal holdes ryddelige.

Bestemmelsen sætter altså brandkrav til trappeopgang, og hjemler at der ikke må ske henstilling af genstande på disse, da det kan fremme udbredelse af brand eller forhindre en persons flugt eller brandvæsenets indsats i tilfælde af en brand.

Dine ting kan fjernes

Det er dit ansvar at holde opgange og trappearealer fri for dine genstande.

Hvis du opbevarer genstande i opgange, kan det skabe farlige situationer og hindringer for andre beboere, der skal bruge trapperne og gangene. Det er vigtigt at respektere fællesarealerne og sørge for, at de er tilgængelige og sikre for alle.

Hvis du har behov for ekstra opbevaring, kan du forhøre dig om muligheden for at leje et ekstra kælderrum eller loftsrum, da det er muligt i nogle ejendomme. Der findes også mange virksomheder, der lejer opbevaringsrum ud, som du med fordel kan kontakte.

Hvis bestyrelsen eller ejendommens ejer oplever, at du sætter genstande på fællesarealer, har den pligt til at påtale det overfor dig – eksempelvis gennem et påkrav.

Hvis du bliver bedt om at fjerne dine genstande fra fællesarealerne, bør du tage det seriøst og fjerne dem hurtigst muligt. Hvis du ikke gør det, kan bestyrelsen eller ejendommens ejer nemlig tage skridt til at fjerne dem for din regning.

Fjern dine ting fra opgangen - for både din og dine naboers skyld

Når du bor i et etagebyggeri, er det vigtigt at huske, at fællesarealer såsom opgange, trappeopgange og indgange er en del af alles fællesområder.

Selvom der kan være gode undskyldninger for at udnytte opgangsarealerne, såsom en lang afstand til skraldespanden eller en nem parkering til barnevognen, er det vigtigt at finde alternative opbevaringsløsninger for dine genstande.

Husk, at opretholdelsen af fællesområder er et fælles ansvar, og det er vigtigt at respektere disse områder og sørge for, at de er tilgængelige og sikre for alle beboere.

Når bestyrelsen opfordrer ejendommens beboere til at holde fællesarealerne ryddelige, er der altså en godt og vigtig intention bag. Det kan handle om både din og dine naboers sikkerhed. 

Påkrav

Hvis en beboer efter gentagne opfordringer, fortsat modsætter sig reglerne om ikke at have opbevaring af genstande i opgange, kan bestyrelsen sende et påkrav herom. Har I brug for hjælp hertil, kan I kontakte ejendommens kundechef. 

Vejledninger

Har du brug for flere vejledninger om livet i et foreningsfællesskab, har vi udarbejdet en hel række, der skal gøre livet nemmere og mere effektivt. 

Du kan se dem alle ved at klikke på linket nedenfor.