Har du skægkræ i hjemmet?

Denne artikel er opdateret den 2. august 2022.

DET ER IKKE SKÆGT AT HAVE SKADEDYR I HJEMMET

I øjeblikket er et nyt skadedyr ved navn ”skægkræ” ved at invadere Danmark – og det er til stor gene for de danske hjem.

Særligt i sommerperioden, hvor vores rejsekufferter bliver flittigt luftet, er der stor risiko for, at de små kræ får sneget sig med ind i de danske hjem. 

ER SKÆGKRÆ FARLIGE?

Selvom kræene ikke udgør nogen særlig sundhedsfare, er de alligevel til stor gene, og det er nødvendigt at tage midler i brug for at kunne bekæmpe dem. 

Vi har lavet en lille oversigt herunder, som klæder dig på, når du har skægkræ i hjemmet. Læs med nedenfor. 

SØLVFISK ELLER SKÆGKRÆ

Inden vi taler om bekæmpelse af skægkræ, er det vigtigt at klarlægge, om du har sølvfisk eller skægkræ derhjemme? Det kan nemlig være svært at vurdere, fordi de to dyr minder meget om hinanden. 

Skægkræet er et skælklædt og vingeløst insekt, der ligner den velkendte sølvfisk. Selvom den ligner en sølvfisk, har den en række kendetegn, der adskiller de to.

Du kan se informationer om skægkræet i vores infograf eller læse mere om skadedyret på wikipedia. 

Skægkræene spreder sig hurtigt, og kan være nærmest umulige at slippe af med. Derfor er det vigtigt, at du straks reagerer, når du har opdaget nye, uønskede skadedyrsbeboere derhjemme.

HVORDAN UNDGÅR DU SKÆGKRÆ?

De seneste år har skægkræ invaderet både norske og svenske hjem, og i 2021 kom turen til de danske.

Vi har efterhånden erfaret, at du nærmest ikke kan beskytte dig mod de små kræ. Og de kan finde vej ind til hjemmet gennem emballage, feriekufferter og sågar pakkepost.

 

SKÆGKRÆ STØRRELSE

Selvom et fuldvoksent skægkræ kan blive op til 2 cm langt, er de unge meget små og sværere at få øje på. 

Det er derfor vigtigt, at du holder øje med de ting, du tager ind i dit hjem; At du tørrer godt af og tjekker for uindbudte gæster. Desuden skal du reagere med det samme, straks du opdager et skægkræ.

BEKÆMPELSE AF SKÆGKRÆ

Bekæmpelse af skægkræ sker ved at kontakte en skadedyrsbekæmper, straks du opdager dem i dit hjem.

Indtil da, kan du selv gøre følgende for at begrænse skægkræenes besøg:

  1. Pak dine madrester væk i lufttætte beholdere,
  2. Støvsug grundigt i revner og sprækker,
  3. Tjek al emballage for uindbudte gæster,
  4. Tør medindbragte ting i hjemme af,
  5. Luk revner (eventuelt med silikoner) hvorfra skægkræet kommer,
  6. Kontakt ejendommens ejerkreds/bestyrelse ved mistanke om skægkræ, så dine naboer kan være opmærksom på et eventuelt skydedyrsproblem.
 
Hvis uheldet har været ude, og skægkræet har forvoldet stor skade på ejendommen, så kontakt da forsikringsselskabet for eventuel afklaring om dækning. 

PRIS FOR SKADEDYRSBEKÆMPELSE VED SKÆGKRÆ 

Det er vigtigt, at du tager kontakt til en skadedyrsbekæmper, straks du opdager skadedyret i dit hjem, så eventuelt ødelæggelse og udbredelse kan begrænses. 

Skægkræ har det med at formere sig hurtigt, og derfor skal du sørger for, at de stoppes hurtigst muligt. 

Det er svært at sige, at sige en fast pris for skadedyrsbekæmpelse af skægkræ, da det også afhænger af, hvor meget de har spredt sig, og hvor mange der er. 

Der findes desuden forskellige løsninger, som kan købes i detailhandlen, som du selv kan give dig i kast med, inden skadedyrsbekæmperen dukker op. Et husmorråd er, at du skal bruge lavendel i rengøringen, ligesom du kan købe dig til limfælder. Det bedste er dog at kontakte en professionel, som kan rådgive og bistå dig i kampen mod kræene. 

Om muligt anbefaler vi dig at anvende en af ejendommen allerede kendt skadedyrsbekæmper, som kender jeres fælles ejendom indgående.  

Det er i øvrigt en rigtig god idé at orientere bestyrelsen/ejerkredsen, så der kan ske fælles tiltag, hvis det er nødvendigt. 

Har du skægkræ i hjemmet, kan du også kontakte din daglige kontaktperson i Qvortrup, som kan hjælpe dig videre i processen. 

Seneste nyheder

Del:

Mangler I
system i ejendommens
vedligeholdelsesplan? 
Kontakt os her
for råd og vejledning.